| Grupa: | KONTROLE | 
                
          | Nazwa pozycji: | Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego „Rozwój rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu”. Trzciana, 26 listopada 2008 r. | 
        
                  
            | Data publikacji: | 2008-12-22 | 
              
    
   
  W dniu 26 listopada 2008 r. w sali widowiskowej Gminnego Centrum Kultury w Trzcianie (gmina Świlcza) odbyła się konferencja poświęcona problematyce  rolnictwa ekologicznego. Organizatorem imprezy był Zawiązek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” z siedzibą w Świlczy. Oficjalnego otwarcia imprezy dokonał Prezes Zarządu  PIRE Pan Marian Wójtowicz, witając przybyłych gości, wśród których nie zabrakło Senatora Rzeczypospolitej Polskiej Zdzisława Pupy, gospodarza Gminy Świlcza - Wójta Wojciecha Wdowika, przedstawicieli Wojewody Podkarpackiego, Marszałka Województwa Podkarpackiego, świata nauki reprezentujących Uniwersytet Rzeszowski i Politechnikę Rzeszowską oraz instytucji otoczenia rolnictwa, samorządów, studentów i rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne. 
Swą obecnością imprezę zaszczycił Marek Darecki – Prezes Zarządu Stowarzyszenia „Dolina Lotnicza” oraz Bogusław Moskal – Ekspert Zespołu Roboczego COPA COGECA ds. rolnictwa ekologicznego w Brukseli. Na konferencji Powiat Strzyżowski reprezentował Pan Jan Stodolak – Wicestarosta Strzyżowski.
Celem konferencji było przedstawienie dorobku PIRE jako związku stowarzyszeń, działającego od 2005 r., reprezentującego interesy rolników ekologicznych oraz zapoznanie się z możliwościami wsparcia rolnictwa ekologicznego z budżetu krajowego oraz środków Unii Europejskiej.  Przedstawiono również rys historyczny powstawania gospodarstw ekologicznych i stowarzyszeń zrzeszających rolników ekologicznych z Podkarpacia w Polsce i na Podkarpaciu. Konferencji towarzyszyła degustacja produktów ekologicznych                           z Podkarpacia (pieczywa, nabiału, wędlin, mięsa, miodów, nalewek oraz suszonych owoców   i słodyczy) przy muzyce kapeli ludowej „Muzykanty” z Trzciany. Obsługę gastronomiczną zapewniła młodzież  z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Zespołu Szkół Techniczno – Weterynaryjnych w Trzcianie. Dodatkową atrakcją dla uczestników konferencji była możliwość zwiedzenia miejscowej przetwórni  ekologicznej przy gospodarstwie ekologicznym Pana Zygmunta Radka z Trzciany.
Podczas konferencji poruszono niezwykle ważny aspekt promocji Województwa Podkarpackiego poprzez rolnictwo ekologiczne jako regionu o czystym środowisku, naturalnym bogactwie przyrodniczym, ogromnym potencjale bioróżnorodności sprzyjającym powstawanie rodzinnych gospodarstw ekologicznych.
[inf. wł. oprac. Elżbieta Wiśniowska – Midura]