Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Elektroniczne biuro obsługi mieszkańca

NABÓR NA WOLNE STANOWISKA

Grupa: NABÓR NA WOLNE STANOWISKA
Nazwa pozycji: Nagroda dla Roksany za „śliwki w czekoladzie”
Data publikacji: 2007-12-18
Cukiernicza Spółdzielnia „Roksana” w Strzyżowie to producent znanych w kraju i na świecie cukierków: „krówek” najwyższej jakości, toffi o różnych smakach oraz dropsów, lizaków, landrynek, karmelków i wyrobów czekoladowanych. To lider w branży cukierniczej na Podkarpaciu. Produkty „Roksany” znane są w Polsce i na świecie. Tym razem ta zasłużona strzyżowska firma wyróżniona została nagrodą w kategorii „Słodycze” w ramach plebiscytu na najlepszy produkt spożywczy województwa podkarpackiego „Smaczne, bo podkarpackie” za „śliwki w czekoladzie”. Produkcję „śliwki w czekoladzie” spółdzielnia rozpoczęła we wrześniu br. Statuetka oraz Dyplom Laureata i tytuł „Najlepszy produkt Spożywczy Podkarpackiego” 2007 przyznana została 12 grudnia 2007 r. i jest to już druga nagroda, którą dostał ten produkt, gdyż podczas X Międzynarodowych Targów „Biznes – Żywność – Medycyna Rzeszów 2007 r.”, organizowanych przez firmę „Specjał”, strzyżowskiej „Roksanie” przyznano tytuł w kategorii „Debiut Roku” za ten sam produkt – „śliwkę w czekoladzie”. Celem cyklicznego plebiscytu „Smaczne, bo podkarpackie” jest wyłonienie i wypromowanie produktów spożywczych wytworzonych przez przedsiębiorstwa z województwa podkarpackiego. Plebiscyt ma promować te produkty, które ze względu na jakość, unikalne walory smakowe, zapachowe i ekologiczne, dostępność oraz popularność wśród konsumentów reprezentują poziom nieprzeciętny, godny naśladowania. Plebiscyt jest adresowany do wszystkich producentów żywności działających na terenie województwa podkarpackiego. Organizatorem plebiscytu jest Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie, pełniące funkcję Sekretariatu Konkursu, który zajmuje się pracami organizacyjnymi, pozyskiwaniem uczestników, pobieraniem opłat plebiscytowych oraz działalnością promocyjną na rzecz uczestników. Cukiernicza Spółdzielnia „Roksana” została założona w grudniu 1952 r. przez trzydziestoosobową grupę członków, a 24 lutego 1953 r. rozpoczęła działalność gospodarczą. Wzrost produkowanych wyrobów oraz poprawa jakości produktów nastąpiła w latach 60 i 70 kiedy to w znacznym stopniu rozwinięto produkcję wyrobów cukierniczych. Dziś Spółdzielnia zatrudnia ok. 250 osób z czego ponad 85 % stanowią osoby niepełnoprawne. Wizytówką firmy od ponad pięćdziesięciu lat są pomadki mleczne "krówka", których produkcja odbywa się w oparciu o tradycyjne receptury. Zaletą wszystkich wyrobów jest ich doskonała jakość, wyjątkowy smak i niewygórowana cena. Wymownym dowodem zaufania klientów jest fakt, że ponad 50 % produkcji pomadek trafia na rynki Austrii, Francji, Australii i Słowacji. Gwarancją wysokiej jakości całego asortymentu jest m. in. Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001, a także wdrożony system HACCP. [inf. wł. Opr. Aneta Strzępek]


Osoba publikująca: Wiesław Plezia
Data publikacji: 2007-12-18

Załączniki

  • Ilość pobrań: 0